2018. április 29., vasárnap

Kint, a téren


Egy fiatal férfi virágot ültetett egy közparkban. A virágok egy ládában sorakoztak mellette, lehajolt, a földbe gödröcskét ásott, a lila virágpalántát beletette, a földet óvatosan a növény köré húzta, kis árkot nyomott a puha talajba. Megnézte, megigazította, nyúlt a következőért. Sok virág várt kiültetésre, a fiatal kertész szorgalmasan és gondosan dolgozott. Amikor elültetett vagy húsz növényt, öntözőkannát vett és meglocsolta a töveket.
A téren sokan jártak, munkába mentek, telefonáltak, a padon ültek, újságot olvastak. Délelőtt volt, tíz óra lehetett.
Egy lány lépett a fiúhoz, megszólította. A fiu felegyenesedett, a lány felé fordult, egyik kezében virág, a másikban kis ásó, keze földes, cipője sáros. A lány mondott valamit, gyorsan beszélt, gesztikulált, a fiú közbevágott, közelebb lépett a lányhoz, meg akarta érinteni a karját, de útban volt a virág. Tétovázott. A lány eltolta magától a fiút, intett, elfordult, gyorsan elindult a tér kijárata felé, még intett, indulatosan, inkább legyintett. Sirt, a keze fejével törölte meg a szemét. A fiú széttárta a karját, a virágot a földhöz vágta, az ásót ugyancsak. Egy pillanatig a lány után nézett, majd szétdúlta a virágágyást, kézzel tépte a növényeket, sáros cipőjével rúgta a göröngyöket, nem nézte mit ér el a rúgás. Porfelhő vette körül, a járdán , a járókelők lábainál, kitépett virágok feküdtek. Az emberek csak lopva néztek oda. Pár perc múlva a fiú csendesen gereblyét fogott, összeszedte a virágokat, és a kukába dobta ami megsérült. Aztán lehajolt a ládához, újabb növényt vett elő, kis gödröt ásott, a palántát beleültette, a földet gondosan lenyomkodta. Amikor húszat elültetett, locsolókannát vett, és egyenként megöntözte a töveket.
Délelőtt volt, kicsivel elmúlt tíz.

*
A sejtek közötti tér a világűr végtelen tere, a kozmosz embertelen, rideg és üres.
A világűr gyermekei vagyunk.

Tárgyaláson

Szereplők : Biró, szakértő. - Ön milyen szakértő? - Egészen jó kis szakértő vagyok. - Értem. De milyen területen? - Országos? - Ha s...