2017. november 16., csütörtök

A pad

Egy iskolapadba betűk vésődtek, ki tudja mikor ki véste, K.F. és Z.I. Kovács Ferenc és Zengő Ibolya, gondolom. A kezemmel végigsimítom a padba durván rótt betűket. Ez egy régi pad,  már nincs is használatban ilyen, barna felületű, vas lábakkal, az a fajta, amin középen még volt hely a tintatartónak és felül két mélyedés a tollnak. Egy pincében találtam rá, nem kerestem, csak belebotlottam, egy térképet keresek itt, a gondnok mondta, hogy ott kell lennie a lomok alatt, egy Európa térképet, hegy és vízrajz.
Én még ilyen padban ültem, az elég régen volt, még a hetvenes évek elején, ez a pad is legalább olyan régi lehet, így a bevésés is, talán még régebbi. Vajon kik voltak a betűk személyei, ki voltak mi lett velük?Kovács Ferenc gyárigazgató lett, már nem él, mert az infarktus ötven körül elvisz a férfiakat, és ötven már biztos lenne, ha nem több. Zengő Ibolya szobrászművész, nevet változtatott azért nem ismerős, hosszú évekig Bostonban élt, majd hazatelepült amikor a lányának gyermeke született egy pincértől, aki magára hagyta, kellett a segítség. Jellegzetes szobrokat formáz, durva elnagyolt fejek, talán, vagy kavicsok, ki tudja. Sok bennük a szenvedély. Most egyedül él, mert a lánya kiutazott külföldre, ott egy szállodában dolgozik, és évente két lapot ír, aláírja Judit és Márk, ő lenne az unoka. Persze már ő is nyolc éves, de nem ő írja alá a lapot, hanem az anyja. Elég gyorsan befejeztem szegény Ferenc élettörténetét, talán azért mégis, egy két szót róla, mielőtt a lomtalanításnál megsemmisül ez a pad is, a vas olvasztóba, a fa része tűzbe kerül, és  a durván bevésett betűk elfeketednek, elégnek.
Ferenc nem érdekes, miért lenne érdekes egy Ferenc, ki emlékszik már rá, a felsége sem, gyerek nem lett.
Amíg itt gondolkodtam a betűkön, egy kiálló csavar megvágta az ujjam, vérzik,  papír zsebkendővel törölgetem, hamar eláll a vérzés.
Lehet, hogy nem is ők voltak, honnan is tudnám, soha nem ismertem őket. Az osztálytársaimra alig emlékszem már abból az időből, és ez a pince is olyan barátságtalan és sötét is van, a fene egye meg.
Tudom hogy szobrász lett, egy ideig jártam a  kiállítására.

Tárgyaláson

Szereplők : Biró, szakértő. - Ön milyen szakértő? - Egészen jó kis szakértő vagyok. - Értem. De milyen területen? - Országos? - Ha s...